Manikürist Meslek Standardı

  • Yazının Tarihi: 20 Aralık 2010
  • Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş:
  • Googleda Paylaş
  • Twitterda Paylaş
  • Facebookta Paylaş

 

 

ULUSAL MESLEK STANDARDI

 

MANİKÜRİST

SEVİYE 3

 

 

REFERANS KODU / 10UMS0092-3

 

RESMÎ GAZETE TARİH-SAYI: 14/10/2010-27729

 

 

 

 

Meslek:

 

 

MANİKÜRİST

 

Seviye:

 

                                   

3[I]

 

Referans Kodu:

 

10UMS0092-3
 

Standardı Hazırlayan Kuruluş(lar):

 

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU (TESK)
 

Standardı Doğrulayan Sektör Komitesi:

 

MYK Toplumsal ve Kişisel Hizmetler Sektör Komitesi
 

MYK Yönetim Kurulu Onay Tarih/ Sayı:

 

28.09.2010 Tarih ve 2010/54 Sayılı Karar
 

Resmi Gazete Tarih/Sayı:

 

14/10/2010-27729
 

Revizyon No:

 

 

00

 

 

 

 

TERİMLER, SİMGELER VE KISALTMALAR

 

AKRİLİK: Protez tırnağı uygulamak için kullanılan toz malzemeyi,

 

BATİKON: Bölgeyi mikroplardan arındırmak için kullanılan antiseptik dezenfektanı,

BUFFER: Kâğıt törpüyü,

DİPPİNG: Protez tırnak takma tekniğini,

FİTİL: Batık işleminde kullanılan inceltilmiş dezenfektan pamuğu,

FREZE: Protez tırnak yapımındaki törpüleme işlemini,

ISCO: Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması’nı,

İSG: İş Sağlığı ve Güvenliğini,

JEL: Takma tırnak yapımında kullanılan kaynaştırıcı malzemeyi, 

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM (KKD): Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazları,

KRONK: Tırnak eti temizleme aletini,

KÜTİKÜL: Tırnağı çevreleyen ölü deriyi,

LİKİT:  Protez tırnak yapımında, akrilikle birlikte kullanılan sıvı malzemeyi,

 

PRİMER: Tırnağı yağdan arındırıcı kozmetik ürünü,

ŞEYTANTIRNAĞI: Tırnağın yanında oluşan sertleşip kalkmış üst deriyi,

TIRNAK YATAĞI: Tırnak ile et arasındaki boşluğu,

TİPS: Protez tırnağı

 

ifade eder.

 

 

İÇİNDEKİLER

1.    GİRİŞ. 5 

2.    MESLEK TANITIMI. 6 

2.1.     Meslek Tanımı 6

2.2.     Mesleğin Uluslararası Sınıflandırma Sistemlerindeki Yeri 6

2.3.     Sağlık, Güvenlik ve Çevre ile İlgili Düzenlemeler. 6

2.4.     Meslek ile İlgili Diğer Mevzuat 6

2.5.     Çalışma Ortamı ve Koşulları 6

2.6.      Mesleğe İlişkin Diğer Gereklilikler. 7

3.    MESLEK PROFİLİ. 8

    3.1. Görevler, İşlemler ve Başarım Ölçütleri 8

3.2.     Kullanılan Araç, Gereç ve Ekipman. 27

3.3.     Bilgi ve Beceriler. 28

3.4.     Tutum ve Davranışlar. 28

4.    ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE BELGELENDİRME.. 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 1.      GİRİŞ

Manikürist (Seviye 3) ulusal meslek standardı 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu ile anılan Kanun uyarınca çıkartılan “Ulusal Meslek Standartlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik” ve  “Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre MYK’nın görevlendirdiği Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından hazırlanmıştır.

Manikürist (Seviye 3) ulusal meslek standardı, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş, MYK Toplumsal ve Kişisel Hizmetler Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmıştır.

  1. 2.      MESLEK TANITIMI

 

2.1.            Meslek Tanımı

 

Manikürist (Seviye 3) İSG mevzuatında yer alan düzenlemelere, çevre ve sağlık kurallarına uygun olarak manikür, pedikür, protez tırnak uygulaması yapma, nasır ve batık alma işlemlerini ve müşteri ilişkilerini inisiyatif alarak yürütme bilgi ve becerilerine sahip kişidir.

 

2.2.            Mesleğin Uluslararası Sınıflandırma Sistemlerindeki Yeri

 

ISCO 08:  5142 (Güzellik uzmanları ve ilgili çalışanlar)

2.3.            Sağlık, Güvenlik ve Çevre ile İlgili Düzenlemeler

1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu

2872 Sayılı Çevre Kanunu

4857 Sayılı İş Kanunu

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

25771 Sayılı Kozmetik Kanunu

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik

Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği

Kozmetik Yönetmeliği

Portör Muayenelerine Esas Laboratuar Tetkikleri

Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

*Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre ile ilgili yürürlükte olan kanun, tüzük ve yönetmeliklere uyulması ve konu ile ilgili risk analizi yapılması esastır.

2.4.         Meslek ile İlgili Diğer Mevzuat

 

3100 Sayılı Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanım Mecburiyeti Hakkında Kanun

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

4077 Sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun

5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu

5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

*Ayrıca; meslek ile ilgili yürürlükte olan kanun, tüzük ve yönetmeliklere uyulması esastır.

2.5.            Çalışma Ortamı ve Koşulları

Manikürist (Seviye 3) kapalı ortamda çalışır. Çalışma ortamı aydınlık ve havalandırılmış olmalıdır. Hijyen kurallarına uyarak çalışılmalıdır.

2.6.      Mesleğe İlişkin Diğer Gereklilikler

Mesleğe ilişkin diğer gereklilik bulunmamaktadır.

  1. 3.      MESLEK PROFİLİ

 

3.1.            Görevler, İşlemler ve Başarım Ölçütleri

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri

 

Kod Açıklama Kod Açıklama Kod Açıklama

 

A İş organizasyonu yapmak (Devamı var)  

 

 

A.1

 

İş ortamının temizliğini yapmak

 

A.1.1

 

Çalışma ortamını hijyen kurallarına uygun şekilde makine ve temizlik malzemesi kullanarak temizler.

 

A.1.2

 

Çalışma ortamını rahat çalışılabilecek şekilde düzene sokar.

 

 

 

 

A.2

 

Makine, araç ve gerecin hijyen ve temizliğini sağlamak

 

A.2.1

 

Kullanılan araç ve gereci, ilgili mevzuat ve hijyen kurallarına uygun şekilde, makine ve temizlik malzemesi kullanarak yıkar/sterilize eder.

 

A.2.2

 

Yıkanan araç ve gereci kurular.

 

A.2.3

 

Araç, gereç ve malzemeleri steril ortamda saklar.

 

 

A.3

 

Kullanılacak makine araç / gerecin bakımını yapmak

 

A.3.1

 

Basit arıza ve bakımları talimatına uygun yapar.

 

A.3.2

 

Kapsamlı arıza durumunu ilgililere bildirir.

A.4 İş kıyafetlerini giymek/çalışanların giymesini sağlamak

(Devanı var)

A.4.1 İşin niteliğine ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun iş kıyafetini seçer.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri

 

Kod Açıklama Kod Açıklama Kod Açıklama
A

 

İş organizasyonu yapmak (Devamı var) A.4 İş kıyafetlerini giymek/çalışanların giymesini sağlamak  

A.4.2

 

Kıyafetin temizliğini ve uygunluğunu kontrol eder.

 

A.4.3

 

Kullanımına uygun biçimde kıyafetleri giyer/takar/giydirir.

A.5 Kendisinin ve çalışanların kişisel bakımını sağlamak  

A.5.1

 

Kişisel bakım ve hijyen kurallarını uygular.

A.5.2  

Çalışanların kişisel bakım ve hijyen kurallarına uyup uymadıklarını denetler.

A.6

 

 

Stok/çalışma ortamındaki araç gereç ve malzemeyi kontrol etmek  

A.6.1

 

Stoktaki/çalışma ortamındaki malzemelerin yapılacak işe göre miktarını, niteliğini ve kullanılabilirliğini kontrol eder.

A.6.2  

Eksik araç/gereç ve malzemeleri ilgililere/işverene bildirir.

A.6.3  

Temin edilen malzemelerin, türünü, miktarını,  kullanım tarihini, ilgili kurumlardan onayı olup olmadığını, siparişe göre kontrol eder.

A.7 Temin edilen malzemelerin uygun koşullarda/yerlerde saklamak

(Devamı var)

 

A.7.1

 

Saklanacak/stoklanacak malzemeleri saklama koşullarına göre sınıflandırır.

 

A.7.2

 

Sınıflandırılmış malzemeleri saklama koşullarına uygun yerlere yerleştirir.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri

 

Kod Açıklama Kod Açıklama Kod Açıklama
A İş organizasyonu yapmak (Devamı var) A.7 Temin edilen malzemeleri uygun koşullarda/yerlerde saklamak  

A.7.3

 

Çalışma ortamına konulacak malzemeleri rahat çalışma ortamı sağlayacak şekilde zarar vermeden dizer.

A.8 Astlar arasında işbölümü yapmak  

A.8.1

 

Astları arasında niteliklerine ve işin özelliklerine göre iş bölümü yapar.

 

A.8.2

 

Astlarına yapacakları işi açıklar.

A.9 Astların yaptığı işleri kontrol etmek  

A.9.1

 

Astlarına verilen işlerin istenilen nitelikte ve zamanında yapılıp yapılmadığını takip eder.

 

A.9.2

 

Varsa hata ve eksiklikleri belirler ve geri bildirir.

 

A.9.3

 

Eksik ve hataların giderilmesini sağlar.

A.10 Müşteri kaydı tutmak  

A.10.1

 

Müşterilerin iletişim bilgilerinin bulunduğu çizelgeyi hazırlar.

A.11 İşlem sonrası kullanılan koruyucu aparatları müşterinin üzerinden almak/çıkarmak  

A.11.1

 

İşlem sonrasında müşteriyi rahatsız etmeden koruyucu aparatları müşterinin üzerinden alır/çıkarır.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod Açıklama Kod Açıklama Kod Açıklama
A İş organizasyonu yapmak A.12 Müşteriye yapılan işlemin kullanımına ilişkin önerilerde bulunmak  

A.12.1

 

Müşteriye yapılan işlemin olumlu – olumsuz etkisi konusunda sözlü olarak bilgi verir.

 

A.12.2

 

Yapılan işlemi nasıl daha iyi kullanabileceği konusunda sözlü olarak önerilerde bulunur.
A.12.3

 

 

Yapılan işleme uygun kozmetik ürünlerini müşteriye önerir.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod Açıklama Kod Açıklama Kod Açıklama
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) faaliyetlerini yürütmek (Devamı var)

 

 

 

 

 

 

 

B.1

 

Eğitimlere ve tatbikatlara katılmak

 

B.1.1

 

İSG konusunda işyerinin ve işyeri dışındaki kurumların eğitimlerine katılır.

 

B.1.2

 

 

Eğitimlerde öğrendiklerini işinde uygular.

 

B.1.3

 

 

İSG ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri günceller.

 

B.1.4

 

 

Risk faktörlerinin belirlenmesi ve azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalara katılır.

 

B.1.5

 

Yangın, sel, deprem gibi doğal afetlerde işletme izleklerine uygun olarak görev alır.

 

 

 

 

 

 

B.2

 

Yasal ve işyerine ait kurallara uymak

(Devamı var)

 

B.2.1

 

İSG ile ilgili bilgi edinir.

 

B.2.2

 

İSG koruma ve müdahale araçlarını uygun ve çalışır şekilde bulundurur.

 

B.2.3

 

Yapılan çalışmaya uygun iş elbisesini ve KKD’yi giyer, çalışmayla ilgili uyarı işaret ve levhalarını talimatlar doğrultusunda kullanır.

 

B.2.4

 

Yanıcı, yakıcı, patlayıcı ve kesici malzemeleri güvenli bir şekilde muhafaza eder.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod Adı Kod Adı Kod Açıklama
B  

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) faaliyetlerini yürütmek

 

B.2  

Yasal ve işyerine ait kurallara uymak

 

B.2.5

 

Yangın tüplerinin dolum tarihlerini gözlemleyerek amirini bilgilendirir.

 

B.2.6

 

 

 

Tehlikeli durumları saptayıp giderilmesi için önlemler alır ve amirine rapor eder.

B.3  

Basit ilkyardım müdahalesinde bulunmak      

 

B.3.1

 

Basit kesik ve yanıklar gibi kazalar sonucunda meydana gelen yaralanmalara ilk yardım kuralları çerçevesinde müdahale eder.

 

B.3.2

 

Kaza geçiren çalışanı sağlık kuruluşuna sevk eder.

B.4  

Kendisinin ve çalışanların işe giriş ve periyodik muayenelerini takip etmek

 

B.4.1

 

Çalışanların periyodik muayene zamanlarını takip eder.

 

B.4.2

 

Zamanı geldiğinde kendisinin ve çalışanların ilgili sağlık kuruluşlarına sevk edilmesini sağlar.

 

Görevler İşlemler Başarım ölçütleri
Kod Adı Kod Adı Kod Açıklama
C Kalite yönetim sistemini uygulamak

(Devamı var)

C.1 Yapılan çalışmaların kalitesini denetlemek C.1.1  

Çalışmaların kalitesini denetler ve takibini yapar.

C.1.2  

Kullandığı araç, gereç ve sistemin kalite gerekliliklerini öğrenir.

 

C.1.3

 

Makine, araç, gereç ve ayarlarının kullanım kılavuzlarına uygunluğunu denetler.

 

C.1.4

 

Bakımı veya onarımı gerçekleştirilen araç-gereçleri kontrol eder.

C.2  

Hata ve arızaları engelleme çalışmalarına katılmak

 

C.2.1

 

Çalışma sırasında saptanan hata ve arızaları yetkili kişilere bildirir, ilgili kayıtları tutar.

 

C.2.2

 

Hata ve arızaları oluşturan nedenlerin belirlenmesine ve ortadan kaldırılmasına katkıda bulunur.

C.3 Kalite yönetim sistemi ile ilgili eğitim faaliyetlerini yürütmek C.3.1  

İşletmenin eğitim faaliyetlerine katılır.

C.3.2  

Eğitimde öğrendiklerini işinde uygular ve astlarının da uygulamasını sağlar.

C.3.3  

Eğitimlerde edindiği bilgi ve becerileri günceller ve yenilikleri astlarına aktarır.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod Adı Kod Adı Kod Açıklama
C Kalite yönetim sistemini uygulamak C.4 Geri bildirim (personel-müşteri) sistemini işletmek  

C.4.1

 

Astlarının şikâyet ve önerilerini dinler, konuyla ilgili üstlerini bilgilendirir.

C.4.2  

Müşterilerden gelen öneri ve şikâyetleri üstlerine bildirir, şikâyetlerin sebeplerini araştırır, kendi inisiyatifi dâhilindekileri çözer.

C.5 İşin etkinliğini ve verimliliğini sağlamak için işverene / çalışanlara öneride bulunmak C.5.1  

İşyerindeki iş sürecini takip ederek verimin düşük olduğu aşamaları tespit eder.

C.5.2  

Bu aşamalara ilişkin öneri geliştirir, ilgililere iletir.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod Adı Kod Adı Kod Açıklama
D  

Çevre koruma mevzuatına uygun çalışmak

 

D.1

 

Çevre koruma yöntemlerini

öğrenmek

 

D.1.1

 

Çevre koruma yöntemleri konusunda işyerinin ve işyeri dışındaki kurumların eğitimlerine katılır.

 

D.1.2

 

Eğitimlerde öğrendiklerini işinde uygular.

 

D.1.3

 

 Eğitimlerde edindiği bilgi ve becerileri günceller.

 

D.2

 

Çevresel risklerin azaltılması

çalışmalarını yürütmek

 

D.2.1

 

Risk faktörlerinin belirlenmesi ve azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalara katılır.

 

D.2.2

 

Doğal kaynakları verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanır.

 

D.2.3

 

Sorumlu olduğu alanlardaki tehlikeli ve zararlı atıkları cinslerine göre ayrıştırarak uygun ortamlarda depolar.

 

D.2.4

 

Çalışırken yaptığı uygulamaların çevresel etkilerini gözlemler, rapor eder ve zararlı sonuçlarının önlenmesi çalışmalarına katılır.

 

 

Görevler

 

İşlemler

 

Başarım Ölçütleri

 

Kod

 

Açıklama

 

Kod

 

Açıklama

 

Kod

 

Açıklama

E  Ön hazırlık yapmak           (Devamı var)  

 

 

 

 

 

E.1

 

Müşteriyi karşılamak / ağırlamak

 

E.1.1

 

Müşteriyi kapıda güler yüzle selamlayarak karşılar.

 

E.1.2

 

Müşterinin kıyafetinin ve özel eşyalarının görebileceği bir dolapta/yerde muhafaza edilmesini sağlar.

 

E.1.3

 

Müşteriyi bekleme bölümü veya çalışma bölümüne yönlendirir.

 

E.1.4

 

Müşterinin talebi doğrultusunda uygun ikramda bulunur.

E.1.5  

Müşteriyle ön görüşme yaparak işlemi belirler.

 

 

 

 

 

E.2

 

Müşterinin iletişim ve sağlıkla ilgili bilgilerini almak

 

 

E.2.1

 

Sağlık koşulları konusunda müşteriden sözlü/yazılı bilgi alır.

 

E.2.2

 

El/ayakta açık yara, sivilce, et beni, cilt hastalığı olup olmadığını müşteriden bilgi alarak, gözle ve elle kontrol eder.

 

E.2.3

 

Ciltte problem varsa bölgeye işlem yapmayarak gerekli hekime yönlendirir.

 

E.2.4

 

Müşterinin iletişim ve sağlıkla ilgili bilgilerini müşteri bilgi formuna kaydeder.

E.3 Müşteriye kullanılacak kozmetik ürüne ilişkin alerji testi yapmak

(Devamı var)

E.3.1  

İlk defa kullanılacak kozmetik üründen, müşterinin dirsek içi ya da kulak arkasına küçük bir miktar sürer (işlemden en az bir saat ya da en fazla 24 saat öncesinde).

 

 

Görevler

 

İşlemler

 

Başarım Ölçütleri

 

Kod

 

Açıklama

 

Kod

 

Açıklama

 

Kod

 

Açıklama

E Ön hazırlık yapmak E.3 Müşteriye kullanılacak kozmetik ürüne ilişkin alerji testi yapmak E.3.2  

Alerjik bir reaksiyon halinde bol ılık su ile bölgeyi yıkar, koruyucu krem sürer.

 

 

E.4

 

Yapılacak işleme göre kullanılacak makine, araç-gereç ve malzemeleri hazır hale getirmek

 

E.4.1

 

Müşteriye uygulanacak işleme göre uygun makine, araç-gereç ve malzemeleri belirler.

 

E.4.2

 

Kullanılacak makine, araç-gereç ve malzemeleri kolay kullanabilecek şekilde odanın/tezgahın/sehpanın uygun yerlerine koyar.

 

E.5

Koruyucu aparat kullanarak müşteriyi yapılacak işleme hazırlamak  

E.5.1

 

İşlemin türüne göre önlük, terlik gibi malzemeleri müşterileri rahatsız etmeyecek gevşeklikte/sıkılıkta müşteriye takar/giydirir.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod Adı Kod Adı Kod Açıklama
F  

Manikür-pedikür yapmak

(Devamı var)

F.1  

Tırnağı işleme hazır hale getirmek

 

F.1.1

 

Pamuğa yeterli miktarda aseton döker.

 

F.1.2

 

Tırnağın dibinden ucuna doğru fazla bastırmadan ovalayarak, dairesel hareketlerle ve asetonu deriye temas ettirmemeye özen göstererek tırnak üzerindeki ojeyi/cilayı siler.

 

F.1.3

 

Tırnak koyu renkli ojeli ise aynı işlemi aynı işlemi ikinci kez uygular.

F.2  

Tırnağa şekil vermek

 

F.2.1

 

Müşterinin talebi doğrultusunda belirlenen uzunluğa göre, tırnağı çatlatmamaya dikkat ederek ve etli bölüme zarar vermeden tırnağı keser.

 

F.2.2

 

Müşterinin talebi doğrultusunda belirlenen modeli verecek şekilde, pürüz bırakmadan, yanlardaki pürüzleri alarak, fazla bastırmadan ve tırnak törpüsünü soldan sağa, sağdan sola doğru hareket ettirerek tırnağı törpüler.

F.3 Tırnak etlerini açmak  

F.3.1

 

Tırnak diplerindeki ölü deriyi fazla bastırmadan ve derine inmeden geriye iterek açar.

F.4  

Elleri / ayakları sıcak suda bekletmek

(Devamı var)

 

F.4.1

 

Manikür kasesi/pedikür küvetine tek kullanımlık galoş geçirir.

 

F.4.2

 

Eli-ayağı yakmayacak sıcaklıktaki temiz suyu, manikür kasesi / pedikür küvetine tamamını doldurmayacak ölçüde ve suyu etrafa dökmeden koyar.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri

 

Kod Açıklama Kod Açıklama Kod Açıklama

 

F Manikür-pedikür yapmak

(Devamı var)

F.4 Elleri / ayakları sıcak suda bekletmek  

F.4.3

 

Müşterinin elini / ayağını,  kâseye / küvete koymasını sağlayarak, manikürde 5 dakika, pedikürde 15 dakika bekletir.

F.5 Kütikülleri temizlemek  

F.5.1

 

Tırnağın kenarındaki eti İSG mevzuatında yer alan düzenlemelere dikkat ederek ve gerdirerek açar.

 

F.5.2

 

Tırnak çevresindeki ölü deriyi ve şeytantırnağını, İSG mevzuatında yer alan düzenlemelere dikkat ederek,  et pensini yan tutup, ucunu az açarak ve daire şeklinde yürüterek keser/alır.

F.6 Topukları törpülemek  

F.6.1

 

Pedikür küvetinden müşterinin ayağını çıkararak temiz bir havluyla nemini alır.

 

 

F.6.2

 

İSG mevzuatında yer alan düzenlemelere dikkat ederek ve ayak bileğinden tutarak topuktaki ölü derinin bulunduğu bölümleri, fazla bastırıp cilde zarar vermeden ve topuk törpüsünü aşağıdan yukarıya, sağdan sola hareket ettirerek ölü deri dökülene kadar törpüler.

F.7  

Nasırın türüne göre alma tekniğini belirlemek

 

F.7.1

 

Müşterinin şikayeti doğrultusunda gözle ve elle inceleyerek nasırın türünü tespit eder.

 

F.7.2

 

Müşteriyi yapılacak işlemle ilgili bilgilendirip, görüşünü alarak yapılacak işlemi belirler.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod Adı Kod Adı Kod Açıklama
F Manikür-pedikür yapmak

(Devamı var)

F.8 Nasırı çıkarmak  

 

F.8.1

 

Sıcak suda uygun süre bekletilmiş nasırı, İSG mevzuatında yer alan düzenlemelere dikkat ederek, et pensinin ağzını uygun ölçüde açarak, daire biçiminde pensi içten yürüterek, canlı dokuya zarar vermeden ve tek parça halinde çıkarır.

 

F.8.2

 

Pensle çıkartılması uygun olmayan küçük, ayak tabanındaki, ölü deri gibi nasırları, canlı deriye zarar vermeden ve fazla baskı uygulamadan inceltir.

 

F.8.3

 

Parmak arası nasırları hafif hareketlerle üst kısmından zorlamadan, deriye inmeden ve canlı dokuya zarar vermeden alır.

F.9 Batık çıkartmak  

F.9.1

 

Tırnağı küt şekilde kenarlarını törpüyle yuvarlayacak biçimde ve etin biraz üstünde kalacak şekilde keser.

 

F.9.2

 

Törpünün ucu ile batık olan tırnağı uçtan dibe doğru iterek ve dışarıya doğru çıkması yönünde baskı uygulayarak gömüldüğü etten kurtarır.

 

F.9.3

 

Tırnağın tümünü, pürüzleri giderecek ve tırnağın doğal görünümüne uygun şekilde törpüler.

F.10 İşlem sonrası tırnak / el / ayak temizliği yapmak

(Devamı var)

F.10.1  

İşlem yapılan bölgeyi, dezenfektan bir ürün kullanarak temizler/dezenfekte eder.

 

Görevler

 

İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod

 

Açıklama Kod Açıklama Kod Açıklama
F Manikür-pedikür yapmak

(Devamı var)

F.10 İşlem sonrası tırnak / el / ayak temizliği yapmak F.10.2  

Temizlenmiş bölgeye uygun bir nemlendiriciyi masaj yaparak yedirir.

 

F.10.3

 

Batığın derin olması durumunda ve ihtiyaç duyulması halinde tırnak yatağına fitil yerleştirir.

F.11 Tırnağı boyamak/süslemek  

F.11.1

 

Oje şişesini ve müşterinin oje sürülecek parmağını aynı elinde tutar.

 

F.11.2

 

Müşterinin talep ettiği renkteki ojeyi,  fırça yardımıyla, dipten uca doğru, tırnağın kenarlarına taşırmadan, ince bir tabaka halinde, fırçayı kaldırmadan ve iz bırakmayacak şekilde tırnağa sürer.

 

F.11.3

 

Oje sürülecek tırnağı kenarlarından gerdirerek, diğer elin serçe parmağıyla destekleyerek ve tırnağı sağa sola yönlendirerek ojeyi sürer.

 

F.11.4

 

Koyu renkli oje olması halinde tırnağın renginin değişmesi için ince tabaka halinde şeffaf cila uygular.

 

F.11.5

Müşterinin talebi doğrultusunda ojenin korunması / dayanıklı olması için kozmetik ürün uygular.
 

F.11.6

Müşterinin talebi doğrultusunda belirlenen tırnak süsleme modelini,  uygun aletleri ve malzemeleri kullanarak tırnağa uygular.

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod Adı Kod Adı Kod Açıklama
F Manikür-pedikür yapmak F.12 El ve ayak bakımı yapmak  

F.12.1

 

Müşterinin talebi doğrultusunda uygulanacak el / ayak bakımı yöntemini, kullanılacak ürün ve cihazları belirler.

 

F.12.2

 

Seçilen yönteme uygun olarak ve kullanılan ürün ve cihazların kullanma talimatı doğrultusunda bakım işlemini uygular.

 

 

F.13

 

Kuru manikür yapmak

 

F.13.1

Müşterinin talebi doğrultusunda belirlenen uzunluğa göre, tırnağı çatlatmamaya dikkat ederek ve etli bölüme zarar vermeden tırnağı keser.
 

F.13.2

Müşterinin talebi doğrultusunda belirlenen modeli verecek şekilde, pürüz bırakmadan, yanlardaki pürüzleri alarak, fazla bastırmadan ve tırnak törpüsünü soldan sağa, sağdan sola doğru hareket ettirerek tırnağı törpüler.
 

F.13.3

Tırnak diplerine vazelin ya da jel sürerek,  tırnağın nemlenmesi için 10-15 dakika bekletir.
 

F.13.4

Tırnak diplerindeki ölü deriyi fazla bastırmadan ve derine inmeden geriye iter.

(Ölü deri kalın ise müşteri talebine bağlı olarak freze kullanılabilir.)

 

Görevler İşlemler Başarım Ölçütleri
Kod Adı Kod Adı Kod Açıklama
G Protez tırnak uygulaması yapmak

(Devamı var)

G.1  

Protez tırnağı ve takma tekniğini belirlemek

 

G.1.1

 

 

Müşterinin talebi doğrultusunda uygulanacak protez tırnak takma tekniğini (akrilik, jel, dipping) belirler.

 

G.1.2

 

Müşterinin tırnağının anatomik yapısına uygun olan protez tırnağı ve boyutunu belirler.

G.2  

Müşterinin tırnağı ile ilgili ön hazırlıkları yapmak

 

G.2.1

 

Müşterinin tırnağının boyunu tırnak etiyle aynı mesafede olacak şekilde kısaltır.

 

G.2.2

 

Müşterinin tırnağının üzerini, parlaklığını /yağını alacak kadar, fazla inceltmeden ve fazla bastırmadan törpüler.

G.3 Protez tırnağı yapıştırmak (Devamı var)  

G.3.1

 

Protez tırnağı, ihtiyaç olması halinde, müşterinin tırnağının anatomik yapısına uygun olarak şekillendirir.

 

G.3.2

 

Hazırlanmış protez tırnağı, müşterinin tırnak ucuna, hava boşluğu bırakmadan uygun malzeme ile yapıştırır.

 

G.3.3

 

Tırnağı, müşteri talebi doğrultusunda kısaltarak,  pürüz bırakmayacak şekilde törpüler.

G.3.4  

Protez tırnağı müşterinin kendi tırnağı ile aynı hizaya gelene kadar törpüler.

 

 

Görevler

 

İşlemler

 

Başarım Ölçütleri

 

Kod

 

Açıklama

 

Kod

 

Açıklama

 

Kod

 

Açıklama

G  

Protez tırnak uygulaması yapmak

 

G.3 Protez tırnağı yapıştırmak  

G.3.5

 

Müşterinin kendi tırnağı üzerine, tırnağın tekrar yağlanmasını engellemek için, yağdan arındırıcı ürünü kullanma talimatına uygun olarak uygular.

 

G.3.6

 

Fırçayı ıslanana kadar sıyırıp önce likite sonra akriliğe batırarak protez tırnak ile müşterinin kendi tırnağı üzerine akrilik donmadan sürerek birbirine kaynaştırır.

G.4 Tırnağa son şeklini vermek  

 

G.4.1

 

Akrilik donduktan sonra (5-10 dakika) protez tırnağın fazlalıklarını fazla bastırmadan, ete değmeyecek şekilde ve kullanma talimatına uygun olarak alır.

 

G.4.2

 

Tırnağı, üzerindeki izleri yok edecek şekilde törpüler.

 

G.4.3

 

Tırnağa kütikül yağını masaj yaparak uygular.

G.4.4  

Tırnağın içinde kalan kalıntıları giderecek şekilde ellerin yıkanmasını sağlar.

G.4.5 Tırnağa işlem sonrası kalıcı parlaklık sağlayacak cilayı uygulayarak tekniğine uygun olarak kurutur.

 

Görevler

 

 

İşlemler

 

Başarım Ölçütleri

 

Kod

 

Açıklama

 

Kod

 

Açıklama

 

Kod

 

Açıklama

 

 

H

 

Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek

 

 

 

 

 

H.1

 

 

 

 

Kendisinin ve çalışanların eğitim ihtiyaçlarını tespit etmek

 

H.1.1

 

Çalışanların ve kendisinin, gözlemleyerek ve çalışma sırasında karşılaşılan zorlukları / eksiklikleri dikkate alarak, eğitim ihtiyaçlarını belirler.

 

H.1.2

 

Belirlenen eğitim ihtiyacının karşılanması amacıyla amirine/işverene talepte bulunur.

 

H.1.3

 

Eğitim ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığını takip eder.

 

 

H.2

 

Kurs ve seminerlere katılmak

 

H.2.1

 

İhtiyaç duyulan eğitim faaliyetlerine, kişisel gelişimini artırıcı etkinliklere katılır, çalışanların katılmasını sağlar.

 

H.2.2

 

Öğrendiği bilgileri işinde uygular.

 

 

 

H.3

 

Çalışanlara iş başı eğitimi vermek

 

H.3.1

 

Yeni çalışmaya başlayan çalışanın bilgi beceri durumunu kontrol eder.

 

H.3.2

 

Tespitler çerçevesinde gereken bilgi ve becerileri teorik ve uygulamalı olarak verir.

 

H.4

 

Mesleği ile ilgili yayınları takip etmek

 

H.4.1

 

Mesleğe ilişkin her türlü yayını ve yeniliği takip eder.

 

H.4.2

 

Öğrendiği bilgileri işinde uygular.


3.2.  Kullanılan Araç, Gereç ve Ekipman

 

  1. Açıcı ve itici kronklar
  2. Akrilik tozu, likiti
  3. Aseton
  4. Ayak koyma sehpası
  5. Bakım ürünleri
  6. Cila
  7. Dezenfektan ürünler
  8. El losyonu
  9. Et kesme makası

10.  Et kesme pensi

11.  Freze cihazı

12.  Gazlı bez

13.  Havlu

14.  İnce fitil

15.  Kişisel koruyucu donanım malzemeleri (maske, iş önlüğü, eldiven)

16.  Kozmetik ürünler

17.  Krem

18.  Makas

19.  Manikür kasesi

20.  Manikür masası

21.  Manikür yastığı

22.  Müşteri bilgi formu

23.  Oje

24.  Örtü

25.  Pamuk

26.  Pamuk tampon

27.  Peçete

28.  Pedikür küveti

29.  Primer (yağdan arındırıcı)

30.  Pudra

31.  Sabun, sabun tozu

32.  Saç bonesi

33.  Spatula

34.  Sterilizatör (kuru hava ile çalışan)

35.  Temizlik araçları

36.  Terlik

37.  Tırnak kesme pensi

38.  Tırnak koruyucusu

39.  Tırnak kurutma makinesi

40.  Tırnak süsleme malzemeleri

41.  Tırnak törpüsü (kağıt, metal)

42.  Topuk törpüsü (ponza taşı)

43.  Vazelin

44.  Yara bandı

3.3.  Bilgi ve Beceriler

  1. Araç, gereç ve ekipman bilgisi
  2. Bulaşıcı hastalıklar bilgisi
  3. Deri ve cilt hastalıkları bilgisi
  4. Dezenfeksiyon bilgisi
  5. Ekip içinde çalışma yeteneği
  6. El becerisi
  7. Hijyen bilgisi
  8. İletişim yeteneği
  9. İlk yardım bilgisi

10.  İş sağlığı ve güvenliği önlemleri bilgisi

11.  İşyeri çalışma izlekleri bilgisi

12.  Kayıt tutma bilgisi

13.  Malzeme/ürün bilgisi

14.  Mesleki terim bilgisi

15.  Moda, güzellik ve estetik bilgisi

16.  Öğrenme, öğretme ve kendini geliştirme yeteneği

17.  Renk bilgisi

18.  Sterilizasyon bilgisi

19.  Temel alerji bilgisi

20.  Temel çalışma mevzuatı bilgisi

21.  Temel insan anatomisi bilgisi

22.  Temel insan psikolojisi bilgisi

23.  Tırnak yapısı ve hastalıkları bilgisi

24.  Zamanı iyi kullanma becerisi

 

3.4.  Tutum ve Davranışlar

  1. Çalışırken titiz olmaya özen göstermek
  2. Çalışma arkadaşlarına ve amirlerine doğru ve zamanında bilgi aktarmak
  3. Çalışma zamanını iş emrine uygun şekilde etkili ve verimli kullanmak
    1. Çevre korumaya karşı duyarlı olmak
    2. Değişime açık olmak ve değişen koşullara uyum sağlamak
    3. Ekip içerisinde uyumlu çalışabilmek
    4. Göreviyle ilgili teknolojik yenilikleri izlemek ve uygulamak
      1. İletişim kurduğu kişilere karşı güler yüzlü ve nazik davranmak
      2. İletişim kurduğu kişilerle etkili ve güzel konuşmak
      3. İnsan ilişkilerine özen göstermek
      4. İSG mevzuatında yer alan düzenlemelere uygun çalışmak
        1. İş disiplinine sahip olmak
        2. İşyeri çalışma prensiplerine uygun çalışmak
        3. İşyerine ait araç, gereç ve ekipman kullanımına özen göstermek
        4. Karşılaşılan sorunlar karşında soğukkanlı olmak ve sorunlara çözüm üretebilmek
        5. Kişisel bakım ve hijyene dikkat etmek
        6. Meslek ahlakına sahip olmak
        7. Mesleki bilgilerini geliştirme konusunda istekli olmak
        8. Müşterilerden ya da çalışanlardan edindiği bilgileri gizli tutmak
        9. Müşterilere karşı misafirperver olmak
        10. Sorumluluklarını bilmek ve yerine getirmek

22.  Yapılan iş ve işlemlerde detaylara dikkat etmek

  1. 4.      ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE BELGELENDİRME

Manikürist (Seviye 3) meslek standardına göre belgelendirme amacıyla yapılacak ölçme ve değerlendirme, gerekli çalışma şartlarının oluşturulduğu test ve sertifikasyon merkezlerinde yazılı ve/veya sözlü teorik ve uygulamalı sınav şeklinde olacaktır.

Ölçme ve değerlendirme yöntemi ile uygulama esasları bu meslek standardına göre hazırlanacak ulusal yeterliliklerde detaylandırılır. Ölçme ve değerlendirme ile belgelendirmeye ilişkin işlemler Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği çerçevesinde yürütülür.

 


[I] Mesleğin yeterlilik seviyesi, sekizli (8) seviye matrisinde seviye üç (3) olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelime:

Bir Yorum Yazın