Kalıcı Dövmenin Yapılabilmesi İçin Gerekli Hususlar

  • Yazının Tarihi: 04 Eylül 2010
  • Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş:
  • Googleda Paylaş
  • Twitterda Paylaş
  • Facebookta Paylaş

PROFESYONEL KALICI BİR DÖVMENİN YAPILABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR ŞUNLARDIR


1. Kullanılan Dövme makinesinin orijinal olması:
Türkiye’de üretimi bulunmayan dövme makineleri Avrupa ve Amerika ‘da sanayileşmiştir. Bu alanda birçok firma bulunmaktadır. Yapılacak dövmenin tarzına göre çeşitli devir hızlarında dövme makineleri bulunmaktadır. Bu işle sadece merak anlamında uğraşan kişilerin amatörce yaptıkları, teyp yada kapı zilinden bozma bobinlerle asla profesyonel dövme yapılamaz. Profesyonel dövme makinelerinin bobinleri özel olarak sarılırlar. En hafif, en güçlü ergonomik makine ideal makinedir.

2.Kullanılan Dövme  Boyalarının orijinal olması:
Türkiye’de üretimi bulunmayan profesyonel dövme boyaları Avrupa ve Amerika’da laboratuvarlarda dermatalogların denetiminde hazırlanır. Ve bu boyalar Avrupa Sağlık Birliğinin onayladığı kimyasal aralığın üstünde ve zararlı  kimyasal karışım içeremezler. Bu boyaların ana maddesi “pigment” adlı bir tozdur. Saf olan boyalar pigment ile karıştığı zaman deride kalıcılık sağlar. Dövmeciler sertifikaları ve laboratuvar raporları olmayan boyaları kullanmazlar. Kullanmamalıdırlar. Boyaların özelliklerini bilmelidirler. Kalem mürekkepleri ve çini boyalarını kalıcı dövmede kullanmak sağlıklı değildir. Profesyonel kalıcı dövme boyaları bu mürekkepler gibi kanserojen madde içermezler.kullanım süreleri  vardır. Bir dövme boyası gerekli saklama koşullarında maksimum bir yıl içinde tüketilmelidir.

3.Kullanılan Dövme İğnelerinin orijinal olması:
Türkiye’de üretimi bulunmayan dövme iğneleri 0.20 mm incelikten başlayarak derecelenirler. Ve yapılacak dövmeye göre tek veya birkaç tanesi bir araya getirilerek kullanılırlar. Maddelerin alaşımlarından dolayı paslanmazlar. Toplu iğne, bocuk iğnesi ve dikiş iğneleriyle profesyonel dövme yapılması mümkün değildir. İğneler tek kullanımlıktır ve belirli bir saatten sonra aşınma yaparlar. Büyük dövmelerde, belirli bir süre sonra yeni iğne kullanmak gerekebilir.

4.Kullanılan Dövme Teçhizatının uyumlu olması:
Profesyonel Dövme makineleri elektrik ile çalışır. Bu elektrik teçhizatının da makinenin devir hızına uygun olması gerekir. Ayrıca makineyı tutmak için kullanılan “grip”  boyanın deriye akmasını ve iğnenin belirli bir düzlemde hareket etmesini sağlayan “nozzle” yani ibrik bölümü de sanatçının tarzına, eline uygun olmalı ve medikal alaşımlar içeren metalden üretilmiş olmalıdır.( ya da tek kullanımlık bir kılıf bölümü kullanılmalıdır) grip-nozzle-back birleşimine kılıf denir.

5.Dövme yapımının steril şartlarda olması:
Dövme yapan kişinin ameliyat eldiveni kullanması, tek kullanımlık peçetelerle deriyi; dövme yapım aşaması öncesi ve sonrasında, dezenfeksiyon sıvılarıyla temizlemesi gerekir. Profesyonel dövme boyalarının konulacağı kapların tek kullanımlık olması gerekir. Bar-cafe köşelerinde profesyonel  dövme yapılamaz. (Dövmede kullanılan sabit kullanımlık aletlerin aletlerin ilk önce ultrasyonik yıkma makinesinde yıkanması sonrasında poşetli sterilizasyon yapılıyorsa poşete girmesi, poşetsiz sterilizasyon yapılıyorsa direkt otoklava atılması gereklidir. Bunların yanı sıra tek kullanımlık makine aksamları da kullanılabilir. Bunlar dövmeye ekstra maliyet getirecekleri için ücretleri ayrıca dövme yapılan kişiden talep edilebilirler.)

6.Dövmeyi yapan kişinin işinin ehli olması:
Tüm yukarıda saydığımız özellikleri bünyesinde toplayacak kişiye profesyonel dövme sanatçısı diyebiliriz. Bu şartları oluşturmamış yerlerde dövme yaptırmak, yaptıran kişileri de yapan kişiler kadar suçlu yapar. Çünkü kendi vücuduna değer veren insanlar gerekli araştırmayı da yaparlar. Sonuçta internet denilen bir şey var.
KALICI DÖVME NASIL YAPILMALIDIR?

Kalıcı dövme yapmak için  organizasyon yapmak gerekir. Yapılacak işlemlerin sırası vardır. Dövme yapılacak figür ortaya konduğu zaman yapılacak işlemler ve bunların uygulama sıralamaları organizasyonun kendisini oluşturur.

* Kalıcı dövme organizasyonu

Bu organizasyonu (sıralamayı) genel anlamda şu şekilde yapabiliriz. (Ancak her dövme sanatçısının kendine has bir tarzı vardır. Burada aktardığım kendi işçiliklerimde genel ve basit anlamıyla uyguladığım yöntemdir. Daha farklı bir sıralamayı gerektirecek tarzda dövmeler de vardır)

1-) Kalıcı dövme yapılacak figürün seçilmesi.

2-) Kalıcı dövme yapılacak bölgenin kıldan ve tüylerden arınması(yoğun tüy ve kıllar boya tutarlar. Dövme yapımı sırasında temizlemeyi ve dövmenin gözükmesini engeller)

3-) Kalıcı dövme yapılacak bölgenin dezenfeksiyon sıvılarıyla temizlenmesi

4-) Vücuda transfer çıkarmak.

5-) Sterilizasyonu yapılmış aletlerin ve tek kullanımlık sarf malzemelerinin hazırlanıp iğnelerin dövme yapılacak kişi önünde lehimlenmesi.(artık presli tek kullanımlık iğneler de var)

6-) Profesyonel kalıcı dövme makinesinin montajının yapılması.

7-) Figürün hatlarının atılması(Koyu veya gölge hat)

8 -) Siyah ağırlıklı gölgelerin ve koyulaştırmaların, doldurmaların yapılması.

9-) Varsa koyudan açığa doğru renklendirmelerin yapılması.

10-)Düzeltmelerin ve ufak eklemelerinin yapılması.

11-) Açık yara konumunda  son dezenfekte temizlik, antibiyotik etkili pomadın sürülmesi ve en fazla bir saat streçle kapatılması.

12-) sarf malzemelerinin dövme atık çöpüne atılması.

13-) Dövmenin hijyenik bir şekilde bakımının iyileşinceye kadar yapılması.

* Bazı tanımlamalar:

1)Transfer çizmek:

Dövmesi yapılacak figürün birebir deriye aktarılması için kopya kalemiyle yarı şeffaf kağıt olan aydıngere çizilmesidir. (Kitabın yazımından sonra avrupadan ithal edilen, deriye çıkarılacak figürün direkt çıktısının alındığı makineler yurdumuza girdi. Her ne kadar bir zorunluluk değilse de kullanılması zaman kazancıdır)

2)Ters Transfer çizmek:

Transfer çizildikten sonra deriye aktarımı sırasında  ters çıkar. Eğer figür bilgisayardan yatay olarak ters yöne çevrilirse (örneğin: Sağa bakan eğilmiş bir gül modeli sola bakar olarak ta çıkarılmalı) üzerinden yapılacak kopya çizimle doğru orantılı bir transfer çıkarabiliriz. Ters çevirmeye imkanımız yoksa dövmesi yapılacak figürün kopyası çıkarılır ve çıkan kopya ters çevrilip, tersinden de kopya alınır. En son kopyasını aldığımız çiziminden vücuda transferi yapılır.

3)Dövme için anatomik duruş:

Vücudun dik bir şekilde, ayakta, baş dik olarak, eller de bacakların yanına sallanmış halde karşıda duran kişiye bakar halde durmasına denir. (tıp teriminde eller dışa dönüktür)

4)Transfer çıkartmak:

Transfer için aydıngere kopya çizildikten sonra, koltuk altı sabun stickleri dövmenin yapılacağı yere sürülür. Ardından transfer için kopyanın çizildiği aydınger stickli bölgeye baskı uygulanarak yaklaşık 15 saniye kadar tutulur. Transfer tekniğiyle dövmeye başlanacaksa;  transferin net çıkması ve transfer yapılan figürün aslına bağlı kalınmak için dövme yapılacak kişi anatomik duruşta tutulmalıdır.

Anahtar Kelime:

Bu yazıya 1 Yorum Yapıldı.

  • selçuk harman
    17 Şubat 2011 11:47

    web sitenizde dövmeyle ilgili acıklamalara yer ayırdığınız için tesekkür ederim. İnsanların kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye yardımcı olucak kadar sade bi dille bütün sorulması gereken sorulara çok kısa bir şekilde özetlemişşiniz….

Bir Yorum Yazın